60-ernes undertøj – et tilbageblik

13 Dec 2019 7:19 AM
Annica Svensson

Vidste du, at Miss Mary of Sweden har fremstillet undertøj siden begyndelsen af 60-erne? Kom med os tilbage til dengang, hvor det hele startede og se hvordan vores allerførste undertøjskollektion så ud.


I dag fremstiller vi udelukkende undertøj, men sådan har det ikke alltid været. Da firmaet blev grundlagt i 1957, hed vi Marys Mode og fremstillede nederdele, kapper, bluser og anden damekonfektion.

Sådan så kataloget ud i efteråret 1962. Det var det første katalog, der indeholdt undertøj.


I flere årtier solgte vi også børne- og herretøj. Men ikke nok med det, vi solgte også makeup, parfume og tekstiler til hjemmet. Vores første undertøjskollektion blev lanceret i kataloget for efterår/vinter 1962/63 og var en fantastisk succes lige fra starten.


Siden 2005 har der været fuld fokus på undertøj, som vi nu om dage er mest kendt for.


Undertøjet gør sin entré


For at se, hvordan det første undertøj så ud, fandt vi vores gamle kataloger frem fra arkivet. Sådan så det ud, da det første Miss Mary undertøj så dagens lys. Det bestod af BH’er, korsetter og strømpeholdere, der fik tre sider i kataloget.

Ifølge den klassiske 60-er stil var skålene på BH'er og korsetter ekstremt konforme med mange fyldninger og indlæg i skålen. Næsten alle BH'er kunne justeres oppe på skuldrene. Det er interessant at se skålenes konstruktion. Bøjlebåndene (der, hvor bøjlekanalen går) var af og til trekantede! Det, der nu om dage er vores kendetegn; de brede, vatterede komfortskulderstropper, fandtes overhovedet ikke på det tidspunkt.

Hofteholdere og korsetter var forstærkede med uelastiske frontplader, der holdt mave og talje ind ligesom et panser. Det var undertøjet og ikke kroppen, der udgjorde din silhuet. Nu om dage er vores undertøj langt mere elastisk og behageligt at have på. Men i 60'erne var det helt anderledes.

Hvid var den eneste farve, der blev tilbudt i den første kollektion, men allerede i de følgende år kom der flere farver til. Noget af undertøjet kunne ovenikøbet fås i lyserødt og lyseblåt!

En serie, der kom igen i den sidste halvdel af 60-erne, var en luksuriøs, franskinspireret serie fremstillet af rød og lilla blonde samt ”eksklusive amerikanske elastikbånd af netnylon”.

Eftersom det var mest almindeligt at have nylonstrømper på til nederdel og kjole i den tidsperiode, udstyrede vi alle vores hofteholdere og korsetter med funktionelle strømpebåndsholdere. Klippet nedenfor er fra 1963.

På det hvide undertøj, som vi anvendte under fotograferingen, blev stikningerne langs sømmene syet med grå tråd. Dette blev gjort, fordi det tydeligt skulle kunne ses, hvor forstærkningerne gik til. På det færdige undertøj, som kunderne fik med hjem, var sømmene syet med samme farve som selve undertøjet.

Skålstørrelser gør deres entré


I 1962 anvendte man ikke det dobbelte størrelsessystem for BH'er med omkreds og skålstørrelse, som er standard i dag. Det man målte, var kun målet for selve busten.

På billedet nedenfor kan du se en BH, som vi kaldte ”universalskål, der passer til de fleste typer buster.” For at finde den rigtige størrelse til denne BH målte man sig under busten.

Alt var lidt enklere for alle i undertøjsbranchen, inden det dobbelte størrelsessystem kom til. Nogle gange hed størrelserne blot 1-2-3-4 etc. I 1963 begyndte vi så småt at anvende skålstørrelser (men kun på visse modeller). I 1960'erne var den største skålstørrelse en C-skål.


I 1960'erne skulle man heller ikke oplyse, hvilken materialesammensætning, der blev anvendt i undertøjet. I stedet blev der anvendt beskrivelser som nylonblonde i skålen, plysbeklædte bøjler, skumgummistøtte i skålen, bomuldspoplin, elastik i ryggen, tyndt marquisette, nylonmarquisette, nylon-mesh, terylene-piké og satin.


”Rigtigt eller forkert”


Eftersom Miss Mary lige fra begyndelsen kun solgte via postordre, var konstruktionen nødt til at fremgå tydeligt på billederne. Man skulle minimere risikoen for at kunden kunne misforstå undertøjets funktion eller pasform. Billeder af damer, der viser, hvordan man bærer korsettet ”rigtigt eller forkert” gjorde deres entré i midten af 60'erne. Nedenstående klip er fra 1969.

En anekdote angående vores "Før & efter" billeder er, at vi faktisk blev meldt til det svenske forbrugerråd i 70'erne, fordi vi skrev i kataloget, at man uden diæt ville gå en størrelse ned med det samme med vores korsetter. Vores daværende ejer og administrerende direktør Ingemar Rydström tog simpelthen et korset på foran dommeren og viste, at hans taljemål faktisk var gået mere end en størrelse ned! Så blev vi frikendt og derefter præsenterede vi ”vores berømte korsetserie med skriftlig garanti for at De bliver slankere over taljen hofte og bagdel – uden at forhindre bevægelsesfriheden eller mindske Deres krav om bekvemmelighed.”

Kan du huske den tid - eller måske kan din mor eller mormor? I så fald vil vi gerne høre fra dig om dit tidligste Miss Mary minde. Vi er så taknemmelige for, at så mange af jer har været trofaste Miss Mary kunder i så mange år. Hvis du har opdaget os for nyligt, så er vi også rigtig glade for det og håber på at blive din bedste undertøjsven i mange år fremover.


I vores første katalog skrev vi: ”Vores mål er at give Dem en så ærlig og reel behandling, at De forbliver en fuldt tilfreds Mary-kunde”. Godt nok lyder formuleringen gammeldags og vi ville ikke udtrykke os præcist med disse ord i dag, men essensen er den samme.

You may also like