4 for 3 på alle trusser
BH'ens anatomi og alle dens dele
Vinge, apex og leotard-ryg. Vidste du, at hvis man skiller en BH ad, så består den af omkring 35 dele og 60 sømme – alle med hver sin funktion. Skål og skulderstropper er måske de mest velkendte, men har du styr på BH'ens øvrige dele og deres funktion? Her er BH'ens anatomi.
1. Overskål, kaldes også topskål. Topskålen hjælper med at forme busten, den hjælper også med at holde busten ind mod kroppen ved hjælp af skulderstropperne. Hvis topskålen er fremstillet i et elastisk materiale som for eksempel stretchblonde, så tilpasser skålen sig ofte efter din buste. Det giver lidt mere fleksibilitet i størrelsen og det er godt, hvis ens bryster for eksempel er af forskellig størrelse. Undertiden sidder der et tyndt silikonebånd på indersiden langs overkanten på skåle med elastisk blonde. Det sikrer, at skålen er formbestandig og bliver siddende på plads.
2. Underskål, af og til kaldet nederskål. Underskålen sørger for at løfte brystet og er en vigtig del af den støtte, en skål giver. Af og til er underskålen vatteret eller forstærket med for. En underskål, der er fremstillet i et uelastisk materiale, giver et bedre løft end en skål af et elastisk materiale.
3. Skålens sidestykke. Det er langs skålens sidestykke, at der kan være eventuelle sidestøtter. Skålens sidestykke sørger for at projektere brystet fremad/mod midten. Hvis skålen har sidestøtte, så hjælper det til at centrere din buste, så den ikke ”flyder” ud mod armhulerne.
4. Sidesøm. På visse BH'er kan sidesømmen nogle gange være forstærket med en sidefjeder. Alt afhængigt af konstruktionen, så kan den være uden sidesøm. I stedet er siden og ryggen lavet i ét stykke, som former en såkaldt vinge.
5. Vinge. Denne del kaldes almindeligvis side eller ryg.
6. Ryg. BH'ens ryg og hvordan den sidder rundt om kroppen sørger for det meste af BH'ens støtte; faktisk mere end selve skålene. Ryggen er elastisk, for at BH'en skal føles bekvem, når man har den på og den skal give støtte, samtidig med at den tilpasser sig kroppen. Ryggen fremstilles i mange forskellige materialer med forskellige grader af elasticitet og formbestandighed. Derfor kan de have forskellig længde, hvis man sammenligner to forskellige BH'er, selvom de er i samme størrelse.
Ryggen kan have flere forskellige skæringer, se billedet nedenfor. Fra venstre lige ryg, U-formet ryg og bryderryg. Den sidstnævnte kaldes også T-ryg eller racerback.
7. Leotardryg hedder det, når skulderstroppen fortsætter hele vejen ned til BH'ens hægtelukning.
8. Midterdel eller center gore, som den også kaldes efter sit engelske navn. Midterdelen har forskellig højde alt afhængigt af BH'ens konstruktion. Den kan godt være større end på denne illustration, men andre gange er den ganske lille, hvis BH'en er dybt udringet og ikke har stof under buen. På nogle BH'er har midterdelen også en lodret midtersøm, alt afhængigt af skæringen.
9. Forhøjet underkant. På nogle BH'er, oftest dem med bøjle, har underkanten foran på BH'en en buet eller V-formet skæring på midten. Det giver øget komfort, når man sidder ned eller hvis ens mave går højt op. Det får bøjlen til at sidde helt tæt til brystbenet, så den kan give optimal støtte til busten.
10. Bøjle hvis BH'en har bøjle. Bøjlebåndet kaldes den ”kanal”, som bøjlen er syet ind i. Der findes BH'er, der kun er forsynet med bøjlebånd, men ikke har en bøjle i.
11. Skålsømme. Skåle findes i mange forskellige konstruktioner og skæringer. Der er oftest 2-3 dele, men der kan kan forekomme flere. Sømmene kan være lodrette, vandrette, diagonale, lige eller buede - eller en kombination af disse. En formpresset skål har ingen sømme og består i stedet af én del.
12. Ring og spænde til regulérbare skulderstropper. Disse kan også sidde foran på nogle BH-modeller, det mest almindelige er at skulderstropperne reguleres i ryggen, hvor de går længere ned og giver mere fleksibilitet. Ulempen med skulderstropper med regulering foran kan være, at spændet kan komme til at havne midt oppe på skulderen, afhængigt af hvor løst eller stramt du regulerer det og hvor lang din overkrop er.
13. Apex. Det sted på BH'en, hvor skulderstropperne møder skålen.
14. Armhule. Der er forskellige højder på skæringen afhængigt af BH-modellen.
15. Dekolletage. Dette er ikke en del af selve BH'en, men i stedet området på din krop ovenover busten. En BH har indflydelse på, hvordan dekolletagen ser ud, afhængigt af hvordan den løfter eller støtter busten.
16. Cradle. Den forreste del, der ligger nedenfor og rundt om skålene. Fordi ”cradle” ikke bruges på dansk, plejer man at bruge forskellige benævnelser som for eksempel ”forstykke”, eller ”under busten”.
17. Omkredsen er hele BH'ens længde, det vil sige omkredsen rundt om hele kroppen. Det kaldes ofte omfang eller omkreds, men den korrekte benævnelse er omkreds.
- Justérbar hægtelukning. Almindeligvis er den justérbar med 3-trin i bredden. Højden kan variere. Ofte når man taler om, hvor bred en ryg er, så handler det om hvor mange hægter, der er i højden.
19. Skulderstropper. Bredden varierer mellem forskellige BH-modeller. Findes med eller uden stretch og med eller uden vattering. De fleste er regulérbare bagtil, men der findes også nogle, der reguleres på forsiden. Der findes desuden ikke-regulérbare skulderstropper.
You may also like